Ce au în comun securitatea în muncă și migrenele

       dosare

        Alaltăieri, am fost chemată la Direcția muncii pentru un control pe linia securității in muncă cu un teanc de harțoage.   Eu, ca tot omu’ nepriceput in anumite chestii, mi-am angajat de vreo 5 ani  pe cineva cu patalama la mana în acest domeniu (cică se cheama apelare la serviciu extern de prevenire si protecție prin personal abilitat), persoana care m-a inzestrat cu o tona de hârtii puse in dosare si dosărașe.  Le-am pus frumușel pe masa doamnei care mă solicitase și care s-a apucat să le citească pagină cu pagină(am stat acolo trei ore și jumătate). Recunosc,  eu le răsfoisem,  dar cum vorbeau în cu totul și cu totul altă limbă decât cea cunoscută de mine, după ce am mai aruncat o privire pe patalamaua domnului cu pricina, în care se specifica negru pe alb că este acreditat în domeniu,  am semnat și aprobat ce scrisese, dumnealui  fiind abilitat în problema securitatii in muncă.  Eeeei și citește doamna și la un moment dat zice: ” aici nu e bine… păi cum se poate așa, doamnă doctor, …dar unde e lista aia…și de ce e așa telegrafică astalaltă și…și…” că am simțit la un moment dat cum încep să mi se rotească ochișorii în cap, în timp ce sinapsele bieților mei neuroni se scurt-circuitau rând pe rând, auzind cum doamna a început, cu o voce impersonală si monotonă „pentru asta amenda e 5000, pentru ailaltă de la 8 la 10000 …”  După un timp, am cerut încet o coală de hârtie să-mi iau notițe, mai ales după ce mi-a spus că “halatul nu constituie  îmbrăcăminte de protecție pentru femeia de serviciu din dispensarul medical, ci doar un mijloc de  a-și proteja hainele personale”. „ Nu vă supărați, dar având în vedere că lucrez într-un cabinet medical, dați-mi dumneavoastră un exemplu de ce reprezintă îmbrăcăminte de protecție”, am spus cu o voce dulce, cu mult sub limita admisă de decibeli . Doamna doctor, eu nu am timp să fac curs cu dumneavoastră, că văd că aveți serviciu extern, și bine ați făcut, (în sfarșit, gândesc eu, am făcut și ceva bine), dar hai să vă dau un exemplu… la cabinet aveți gresie?”  ” da”, zic eu,  “ și gresie și parchet laminat” …”Vedeti? Atunci când femeia de serviciu spală pe jos, poate aluneca și poate să cadă și să se lovească, iar asta este accident de muncă. Dumneavoastră trebuie să-i asigurați o încălțăminte ușoară cu talpa aderentă, anti-alunecare, care să fie străns legată pe glezne cu șireturi, ca mijloc suplimentar de protecție, nu șlapi cum am mai intâlnit eu la controale… și trebuie să specificați ce tip de  mănuși de protecție îi oferiți, nu doar să scrieți aici mănuși…”
Cam așa a decurs dialogul nostru cu tendințe clare de monolog, pentru că eu nu mai aveam cuvinte.  La sfârșit,  îmi zice” uite, pentru că e prima dată când vă verificăm, vă dau nomenclatorul să vă alegeți dumneavoastră ameda pe care o doriți …” Cred ca asta a fost declick-ul pentru o migrenă de zile mari, că am văzut negru in fața ochilor.  Între timp, în birou a intrat fratele doamnei, (am înțeles că e scriitor sau cam așa ceva,  cu emisiuni la postul local de televiziune, dar eu una nu auzisem de dumnealui și nici cu televizorul nu sunt prietenă) și la o remarcă pur întâmplătoare referitoare la Țara Loviștei si Boișoara(comuna natală a celor doi, aflată nu foarte departe de locul vacanțelor mele de copil), eu  nu pot să tac, și-i spun că prima carte serioasă pe care am citit-o și mi-a plăcut, se numea „Am fost medic la Boișoara”(adevărul e că nu am mințit decât în ceea ce privește acel “prima ” ).  Aici, doamna  îmi spune că și dumnealor sunt trecuți in carte(erau niște țânci de 3 si 5 ani anișori, dumneaei fiind cea mică), iar domnul începe o discuție cât se poate de plăcută despre satul natal și despre dreptul întâiului născut, cu exemple din literatură și biblie, secondat discret de mine(Doamne, mulțumescu-ți pentru educația primită și apetitul meu pentru lectură!), în timp ce doamna scria de zor procesul verbal de control. Eu, fată civilizată, participam la discuție, având insă inima cât un purece, gândindu-mă (în timp ce mă străduiam să fac afirmații sau să pun întrebări cât de cât inteligente) la câte zerouri va avea amenda promisă și pe ce scală de la 5 la 15 se va situa începutul.  La final, doamna îmi dă să semnez procesul verbal  și-mi spune că are și dumneaei o fată medic,  așa că are o slăbiciune pentru tagma noastră și, în plus, mai avem si rădăcini oarecum  comune. Prin urmare, îmi dă doar un avertisment și o listă de documente pe care să le refac în două zile. Cred că, în ciuda durerii de cap,  m-am luminat subit la față, având în vedere zâmbetul dumneaei,  și,  după ce i-am luat numărul de telefon (dacă aveți nelămuriri, sunați-mă și întrebați-mă cum se face), am ieșit afară unde era un soare ce te îmbia la plimbare prin parcuri, nu la verificat harțoage.  Era deja foarte târziu și eu trebuia să ajung la cabinet, capul îmi zvâcnea la propriu, așa că am renunțat cu un oftat la plimbare și mi-am văzut de treburi.
Astăzi am dus din nou doamnei  dosarul, fără să schimb vreun rând, având însă grijă să pun deasupra una din listele suplimentare cerute în urmă cu două zile. În schimb, după ce am  spus frumos bună ziua, am întrebat-o suav ce mai face fratele domniei sale. Mi-a răspuns cu un zâmbet, a răsfoit puțin printre hârtii și mi-a spus pe un ton foarte serios:  “Vedeți că se poate? Aveți și dumneavoastră grijă, că nu toți colegii mei fac muncă de calitate…” (între timp, am aflat că inspectorul angajat de mine a fost coleg de clasă cu dumneaei – o fi fost vreo legatură cu reacția inițială? Zău că nu știu! )
Mi-am luat hârtiile și am ieșit să mă bucur puțin de aerul care respira deja a vară. Că până la următorul control mai sunt cinci ani.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s